Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Λύνει την σιωπή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την ΑΕΠΙ

Mετά τις επίμονες επιστολές Αυγενάκη και 65 Βουλευτών


Έλυσε την σιωπή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού κ. Δημήτρης Κυριτσάκης, απαντώντας στις επίμονες, από 15 Ιανουαρίου και 17 Φεβρουαρίου, επιστολές του Λευτέρη Αυγενάκη, αλλά και την από 27 Φεβρουαρίου επιστολή των 65 Βουλευτών από Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τις πρωτοβουλίες της Ανεξάρτητης Διοικητικής Αρχής «Επιτροπή Ανταγωνισμού» για το καθεστώς λειτουργίας των εταιριών είσπραξης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.


Το κείμενο της απαντητικής επιστολής Κυριτσάκη στους 65 Βουλευτές:

«Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές,

σε συνέχεια της υπό το ανωτέρω σχετικό επιστολής σας με την οποία ζητάτε ενημέρωση από μέρους της Επιτροπής για τα θέματα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων των αναφερόμενων σ’ αυτές εταιριών, σας υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που είχε ζητήσει με ερώτησή του ο κ. Αυγενάκης παραθέσαμε με κάθε λεπτομέρεια, σε έκταση 4,5 σελίδων, τις ενέργειες και τις αποφάσεις που έχει λάβει στο παρελθόν η Επιτροπή σε βάρος της Α.Ε.Π.Ι. Α.Ε. Στην ίδια απάντηση, την οποία και παραθέτομε στο τέλος του κειμένου για την αποφυγή επαναλήψεων, γνωρίζαμε στον κύριο συνάδελφό σας, ότι η δικαστική διαμάχη που ακολούθησε τις αποφάσεις της Επιτροπής, μετά την αναίρεση αποφάσεων του Διοικητικού Εφετείου από το Συμβούλιο της Επικρατείας, δεν είχε λήξει ακόμα. Οι υποθέσεις μας συζητήθηκαν εκ νέου στο Διοικητικό Εφετείο, όπως του είχαμε, επίσης, γνωρίσει μετά την αναπομπή από το ΣτΕ, στις 13.6.2013 και αναμέναμε την έκδοση των σχετικών αποφάσεων. Από τις παραδοχές των αποφάσεων αυτών σε βασικά εριστά σημεία, θα εξαρτιόταν, εν πολλοίς, και η περαιτέρω στάση της Επιτροπής επί των θεμάτων που δημιουργούνται διότι, όπως ασφαλώς και εσείς γνωρίζετε, οι αποφάσεις της Επιτροπής, ως Διοικητικής Αρχής, υπόκεινται στο τελικό έλεγχο ουσίας του Διοικητικού Εφετείου και αναιρετικά στο έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Την έκδοση των αποφάσεων αναμέναμε από ημέρα σε ημέρα από τότε που απαντήσαμε στον Κοινοβουλευτικό έλεγχο και αυτός ήταν ο λόγος της μη άμεσης έγγραφης απάντησης, προς τον συνάδελφό σας κ. Αυγενάκη.

Οι αποφάσεις αυτές, οι οποίες δεν είναι οριστικές αλλά διατάσουν τη διενέργεια δικαστικής πραγματογνωμοσύνης, δημοσιεύτηκαν εν σχεδίω πριν από ολίγες ημέρες και με αίτησή μας, ζητήσαμε την κατά προτίμηση καθαρογραφή τους προκειμένου να λάβουμε γνώση των παραδοχών τους.

Μετά την γνώση του περιεχομένου τους ο περαιτέρω προγραμματισμός των ενεργειών της Επιτροπής θα είναι άμεσος.

Με την ευκαιρία όμως, θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι:
α) στο μεταξύ διάστημα, ενόσω δηλαδή, αναμένονταν η έκδοση των αποφάσεων του Εφετείου, η Επιτροπή δεν έμεινε αδρανής. Έχει ερευνήσει το όλο θέμα διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων από νομικής πλευράς σε επίπεδο εσωτερικού και ευρωπαϊκού δικαίου αλλά και άλλων χωρών και έχει συνταγεί σχετικό ενημερωτικό σημείωμα από μέρους της Γενικής Διεύθυνσης και
β) κυρίως, ότι από την έκδοση της απόφασης ΕΑ245/003 κατά της ΑΕΠΙ έως σήμερα, δεν προκύπτει να έχουν κατατεθεί στην Επιτροπή αναφορές ή καταγγελίες πολιτών που να αφορούν σε τυχόν παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμού από μέρους εταιριών συλλογικής διαχείρισης δικαιωμάτων. Παρακαλούμε, επομένως, εάν έχουν περιέλθει σε γνώση δικής σας σχετικά στοιχεία να μας τα διαβιβάσετε και να παροτρύνετε τους αναφερόμενους στην επιστολή σας χρήστες μουσικής και δημιουργούς, να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή και να καταγγείλουν κατά τις προδιαγραφόμενες διατυπώσεις τις όποιες διαπιστώσεις και αιτιάσεις τους ή σε κάθε περίπτωση να μας προσκομίσουν οι ίδιοι απευθείας στοιχεία, προκειμένου να διερευνήσουμε το ζήτημα, όσο το δυνατόν ταχύτερα και αποτελεσματικότερα.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος της Ε.Α.
Δημήτριος Κυριτσάκης»

Ωστόσο δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα, για τα οποία θα ερωτηθεί εγγράφως ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού από τους ενδιαφερόμενους Βουλευτές, με την πεποίθηση ότι αυτή την φορά θα απαντήσει «εγκαίρως».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...