Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012

Τα νέα σχέδια για τον Alpha

Πως διαμορφώνεται η επόμενη μέρα στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, μετά την απόφαση του RTL Group να αποχωρήσει από την Ελλάδα και να μεταφέρει το ποσοστό του, στον Δημήτρη Κοντομηνά.
Μπορεί το RTL Group, το κορυφαίο Ευρωπαϊκό δίκτυο ψυχαγωγίας, να ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών που αντιστοιχεί στο 70% του Alpha Media Group στον Έλληνα επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ωστόσο η συναλλαγή αυτή υπόκειται στην έγκριση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τριμήνου του 2012, δηλαδή τον Μάρτιο. Είναι προφανές ότι, καθώς ο Δ. Κοντομηνάς κατέχει σήμερα μειοψηφική συμμετοχή που αντιστοιχεί στο 30% του Alpha Media Group, θα γίνει και πάλι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της εταιρείας, ενώ η σημερινή διοίκηση θα εξακολουθήσει να συμμετέχει στη λειτουργική διαχείριση του σταθμού.

Γιατί εγκατέλειψαν οι Γερμανοί του RTL το «τρένο» που λέγεται «ελληνική αγορά» είναι κάτι παραπάνω από προφανές: Ο Τζέραντ Τσάιλερ, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου RTL αποδίδει τον άτακτη υποχώρηση των Γερμανών στην  έντονη και συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση στην Ελλάδα, χωρίς να δίνει εξηγήσεις γιατί δεν είχαν προβλέψει τις εξελίξεις και κυρίως γιατί δεν είχαν «plan b» για το crisis management μιας τέτοιας απρόβλεπτης και ανεξέλεγκτης πορείας. Παρά την αποχώρηση του RTL ωστόσο το β’ μισό της τηλεοπτικής σεζόν θα κυλήσει περίπου αναίμακτα για τον Alpha ενώ η ακριβής ημερομηνία της εξόδου του ομίλου εξαρτάται από τη σχετική απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

RTL Group
Image via Wikipedia
Σύμφωνα με επίσημες πηγές η πλήρης «από-γερμανοποίηση» στην Κάντζα θα έχει ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Μάρτιο. Παρόλα αυτά, στις θέσεις τους θα παραμείνουν τόσο ο Γερμανός ceo Κρίστοφερ Μάινους, όσο και ο αντιπρόεδρος Γάλλος Κλεμάν Σεμπίζ, έως το τέλος της επόμενης σεζόν. Παράλληλα, από διοικητικής πλευράς, αποχωρεί όπως όλα δείχνουν, επειδή του έγινε άλλη πρόταση στο δίκτυο του RTL, ο Χ. Τέβες, διευθυντής Προγράμματος, ο οποίος θα αντικατασταθεί στον Alpha, μάλλον εκ των ενόντων.

Κατά τα άλλα ο διευθυντής ειδήσεων και ενημέρωσης, Βασίλης Παπαδρόσος ανανέωσε το συμβόλαιό του με τον απόλυτο, πλέον, μέτοχο Δημήτρη Κοντομηνά έως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2012, ενώ ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης χαίρει και αυτός της απολύτου εμπιστοσύνης της ιδιοκτησίας, καθώς και αυτός υπέγραψε νέο συμβόλαιο ίσης διάρκειας, αναλαμβάνοντας, εκτός από διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας, και τη διεύθυνση marketing (τη θέση κατείχε η Τέσσα Κορλέτη) και internet, μετά τη συγχώνευση των σχετικών τμημάτων. Στο μεταξύ, ο Κ. Χαρίτσης παραμένει στη θέση του εμπορικού διευθυντή, ενώ ο Κ. Κολόμβος επικεφαλής των τεχνικών υπηρεσιών. Παράλληλα με τις διοικητικές αλλαγές είναι πολύ πιθανή η μετακόμιση του σταθμού, μετά το Πάσχα, στις ίδιες εγκαταστάσεις στο Κορωπί, αφήνοντας το κτίριο στην Κάντζα – συμφερόντων Αττικής οδού και υπουργείου -  για χρήση, ενδεχομένως, σε άλλο ιδιωτικό κανάλι…

Το πρόγραμμα


Στο πρόγραμμα δεν υπάρχει περίπτωση να συμβούν συνταρακτικές αλλαγές. Το βέβαιο είναι ότι παραμένουν τόσο η Ελένη Μενεγάκη όσο και ο Λάκης Λαζόπουλος που, ως στενός συνεργάτης του Δημήτρη Κοντομηνά, θα έχει λόγο στο ενημερωτικό και φυσικά στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα.

Ο σατιρικός ηθοποιός θα ολοκληρώσει τον κύκλο των εκπομπών του «Αλ Τσαντίρι Νιούζ» έως το τέλος της σεζόν, ενώ είναι πολύ πιθανόν να του ζητηθεί να ανανεώσει το συμβόλαιό του έως το τέλος του 2013. Ο Λάκης Λαζόπουλος θα έχει – σύμφωνα με πληροφορίες - και τον πρώτο λόγο στη διαμόρφωση του νέου προφίλ του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, καθώς εκτός από την επιλογή του προσώπου, θα επιμελείται τα κείμενα, θα έχει τον τελευταίο λόγο στα ρεπορτάζ, ενώ θα χαράσσει και την κεντρική γραμμή. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, μαρκάρεται στενά γνωστή παρουσιάστρια/δημοσιογράφος από τον ανταγωνισμό για το δίωρο 7-9 μ.μ.

Στόχος της νέας ηγεσίας του Alpha είναι να ανακτήσει το κανάλι το πολιτικό του πρόσωπο, το οποίο απώλεσε όταν οι Γερμανοί του RTL απονεύρωσαν τον ενημερωτικό τομέα του καναλιού. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, έχει «προγραφεί» ένα νευρικό, αποκαλυπτικού χαρακτήρα, παρεμβατικό δελτίο ειδήσεων. Παράλληλα σχεδιάζεται η επιστροφή ενημερωτικής ζώνης στο πρωϊνό πρόγραμμα από την επόμενη σεζόν.

Στο ψυχαγωγικό πρόγραμμα. λέγεται ότι ο Δ. Κοντομηνάς έχει αποφασίσει να διατηρήσει τις εκπομπές, αλλά και το budget τους χαμηλά («Πάμε Πακέτο», «Μες στην καλή χαρά», «Ελένη», «Δέστε τους», «Σταρ Σύστεμ»). Ως εκ τούτου και οι αλλαγές που σχεδιάζονται για τη σεζόν 2012 – 2013, είναι ιδιαιτέρως περιορισμένες, αφού θα ακολουθηθεί μια περιοριστική και άκρως συνετή οικονομική πολιτική για τα επόμενα χρόνια.

Με 44 τηλεοπτικούς και 32 ραδιοφωνικούς σταθμούς σε δέκα χώρες, ο Όμιλος RTL ανακοίνωσε προ 3ετίας την εξαγορά του 66,6% του Alpha από τον Δ. Κοντομηνά αντί 120 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας παράλληλα βάρη αξίας 90 εκατ. ευρώ. Tο κανάλι παρουσίασε το 2009 έσοδα 69,3 εκατ. ευρώ και έξοδα της τάξεως των 101,8 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας με ζημιές 32,9 εκατ. ευρώ το Alpha Group και με 34 εκατ. ευρώ την τηλεόραση του Alpha. Στη συνέχεια το RTL μείωσε τις ζημίες του Alpha στα 18 εκατ. ευρώ για να τις συρρικνώσει περαιτέρω στα 12 εκατ. ευρώ και τελικά να το παραδώσει στον Δ. Κοντομηνά «καθαρό», χωρίς ο νέος απόλυτος μέτοχος να καταβάλει ούτε ένα ευρώ – αν και οι εξ απορρήτων του αναφέρουν ότι εκταμίευσε περί τα 20 εκατ. ευρώ. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι το RTL, για λόγους prestige που σχετίζονται με το εκτόπισμά του στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεν ήθελε να μπει στη διαδικασία του «λουκέτου» ή ακόμη και του άρθρου 99, αφήνοντας στον δρόμο 450 ελληνικές οικογένειες. 

advertising.gr
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...