Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Βαριά καταδίκη Σουηδών δημοσιογράφων στην Αιθιοπία

Δικαστήριο της Αιθιοπίας καταδίκασε σήμερα δύο Σουηδούς δημοσιογράφους σε 11 χρόνια κάθειρξης με την κατηγορία ότι βοήθησαν και προώθησαν το απαγορευμένο Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο του Όγκαντεν και ότι εισήλθαν στην χώρα παράνομα, ανακοίνωσε δικαστής.

"Το δικαστήριο καταδίκασε αμφότερους τους εναγόμενους σε 11 χρόνια κάθειρξης. Εξετάσαμε και τα δύο κατηγορητήρια...και θεωρούμε ότι αυτή είναι μια αρμόζουσα απόφαση", είπε στο δικαστήριο ο δικαστής Σεμσού Σιργκάγκα.

Ο δημοσιογράφος Μάρτιν Σίπιε και ο φωτογράφος Γιόχαν Πέρσον συνελήφθησαν τον Ιούλιο όταν εισήλθαν στην επαρχία Όγκαντεν της Αιθιοπίας από την ημι-αυτόνομη περιοχή Πούντλαντ της Σομαλίας μαζί με μια ομάδα ανταρτών του Μετώπου.

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, οι δύο δημοσιογράφοι κοίταξαν ανέκφραστοι τον δικαστή κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας, ενώ στο δικαστήριο δεν παρευρίσκονταν συγγενείς τους.

Η καταδικαστική απόφαση αναμένεται να προκαλέσει σάλο στη Σουηδία. Έντονα αντέδρασε ο σουηδικός Τύπος την περασμένη εβδομάδα που το δικαστήριο τους έκρινε ενόχους υποστηρίζοντας ότι η υπόθεση έχει λάβει πολιτικές διαστάσεις.

Ο δικηγόρος των δημοσιογράφων είπε ότι οι πελάτες του εξετάζουν το ενδεχόμενο να ασκήσουν έφεση και ότι επί του παρόντος δεν τίθεται θέμα να ζητήσουν την απονομή χάριτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...